Ден на розовата фланелка 2021г. против тормоза в училище

В сряда, 24 февруари 2021 г. е Световният Ден на розовата фланелка 2021г. против тормоза в училище. Фланелката и цветът символизират неприемането на тормоз и насилие в училище. Тази инициатива започва през 2007 г., когато две момчета в Канада застават зад гърба на свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розово поло. Дейвид Шепърд и Травис Прайс измислят да подкрепят приятеля си, като купуват розови тениски и на следващия ден раздават на всички в училище, които дръзват да се включат. А те се оказали много.

Тогава научих, че двама души могат да измислят нещо и да постигнат чудеса“, казва Травис Прайс, който през 2007 е бил на 17 години. „Най-накрая някой да застане зад гърба на по-слабото хлапе.

Отбелязването на Деня всяка последна сряда от месец февруари ни напомня, че тормоз в училище съществува и ни подканя да помислим как да се постъпваме ако разберем, че някой ученик е тормозен от друг. Защото има как и можем да се противопоставяме на тормоза ВСЕКИ ДЕН.

 

Знаем, че в училищата всеки клас, всички ученици, учители и родители отбелязват по много изобретателен начин и запомнящо се Деня на розовата фланелка.

Поканваме Ви да го споделите! Ще  очакваме снимки как протича Деня във вашето училище – може да ги качите платформата на събитието във фейсбук Ден на розовата фланелка 2021 г., за да усетим заедно силата на съпричастността и взаимната подкрепа.

  • Споделяйте групови снимки и избягвайте да качвате индивидуални снимки*.
  • Грижете се снимките да не накърняват чувствата на други хора.
  • Не снимайте хора в ситуация, която е уронваща достойнството им и може да ги представи в лоша светлина.
  • Не снимайте хора, ако са емоционално разстроени – сърдити са, викат или плачат.

*Снимките, на които има деца, трябва да имат съгласието на родителите/настойниците на децата. Изключение правят снимки, представящи масово мероприятие – публика на футболен мач, състезание с множество участници, публика на концерт и т.н.

Предлагаме Ви да допълните снимките, които качвате, пожелание със следната информация:

Къде – в кой град, конкретно място – училище, детска градина, площад, местност или др.

Кой – може да не изписвате подробно имената на хората от снимката, но отбележете от кое училище/ детска градина. Кой клас или група са децата. Кои са възрастните, ако има такива на снимката – класните ръководители, родители, други. Може да напишете приблизително броя на участниците в инициативата.

Какво – по какъв начин отбелязвате Деня на розовата фланелка, с каква конкретна дейност?

Как – разкажете за атмосферата, в която е протекло събитието, възникнали ли са идеи, има ли препоръки. Опишете с няколко думи отзивите за инициативата от участниците.

Заедно … Можем да не допускаме тормоз в училище!

 

Кампанията за Деня на розовата фланелка се подкрепя от Асоциация Анимус чрез инициативата Ключ към училище без страх и Детски център за застъпничество и подкрепа Зона ЗаКрила.

От тази година въвеждаме още една програма за деца в училище, в която ще могат да се научават взаимно на стратегии за справяне с  конфликти, тормоз и трудни ситуации. Това е програма Паспорт, за ученици между 9 и 11 години. Скоро ще има информация за програмата в сайта ни и ще Ви поканим да се включите.