Статии и материали

ПСИХИЧНО ЗДРАВЕ В УЧИЛИЩЕ

Учителите и всяка класна стая могат да се включат в отбелязването на Световния ден на психичното здраве 10 октомври 2020.
За тях сме подготвили списък от няколко лесни дейности и съвети за поддържане на добро психично здраве, и няколко идеи от учители от Великобритания.

Можете да изтеглите файла в PDF от тук

СПРАВЯНЕ С ТРЕВОГИТЕ ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯ COVID-19

През двата месеца, в които всички останаха в къщи и обучението се провеждаше онлайн и дистанционно, много учители и родители ни писаха с молба да се дигитализират част от материалите. Отговаряме на това желание с приготвени материали, базирани на основните принципи на програмите. По време на ограниченията всички се чувстваме по-малко сигурни и ни липсват обичайните ни занимания.
Предлагаме ви дейности, които се базират на нашите програми за умения за справяне (Приятелите на Зипи и Приятелите на Ябълка).

Прочетете повече....

ДЕТСКИТЕ СТРАХОВЕ

Обичайно е за децата да се тревожат за неща от време на време. Някои деца са „родени неспокойни“, с тенденция да се безпокоят през целия си живот. Много деца се тревожат за промени и нови ситуации: ново бебе в семейството, преместване в ново жилище, започване на училище. Децата рядко ще ви кажат – а може и да не осъзнават сами  – че са притеснени. По-вероятно е да го покажат чрез физически симптоми, поведение, изразявайки страхове.  .... прочетете повече

ПОНЯТИЕТО "СПРАВЯНЕ"

Най-важното понятие в „Приятелите на Зипи“ е "справянето" (наричано „копинг”, „копинг стратегии” от английското „cope” – справям се).

На теория съществуват редица възможности за справяне, но уменията, които се насърчават в „Приятелите на Зипи” са основополагащи.  .... прочетете повече

Справяне с тормоза в училище

Тормозът в училище не само се преживява по ужасен начин, но изследвания сочат, че може да има дългосрочен пагубен ефект върху психичното здраве. И двете програми „Приятелите на Зипи” и „Приятелите на Ябълка” се фокусират върху тормоза в училище и се опитват не само да намалят насилието в класната стая, но и да дадат на децата стратегии за справяне, които да ги подкрепят сега и в бъдеще.   .... прочетете повече

Как децата разбират и реагират на загуба и смърт

Как въздейства скръбта върху децата? Някои деца изглеждат привидно добре, поне първоначално, и дори могат да се държат по-добре, отколкото преди смъртта. Например, могат да станат по-тихи и по-спокойни. Това може да е знак, че крият своите чувства, „държат се смело” или просто се опитват да не безпокоят останалите.

  .... прочетете повече

Скърбим по свой собствен начин

Скръбта е естествен отговор при загуба на някой, за когото ни е грижа. Няма правилен или грешен начин как да се скърби и всеки преживява скръбта по различен начин. Важното е да оставите детето или младежа да скърби и тъгува толкова много и толкова дълго, колкото има нужда.

  .... прочетете повече