Как децата разбират и реагират на загуба и смърт

 

Как въздейства скръбта върху децата? Скръбта е процес, който отнема време. Когато има загуба на близък или член на семейството, за всички настъпват промени. Много често децата биват “предпазвани от болката” и им се дават обяснения, които родителят смята за “ненараняващи” и “щадящи”. Всъщност, кого щади родителят? Себе си – от собствените си тежки мисли и чувства или детето?

Децата имат различна от възрастните реакция на загуба на близък. Някои деца изглеждат привидно добре, поне първоначално, и дори могат да се държат по-добре, отколкото преди смъртта. Например, могат да станат по-тихи и по-спокойни. Това може да е знак, че крият своите чувства, „държат се смело” или просто се опитват да не безпокоят останалите.

ПРОМЕНИ В ПОВЕДЕНИЕТО

Понякога децата могат да изглеждат неповлияни от смъртта и да играят щастливо, като че ли нищо не се е случило. Но, внимавайте за каквито и да е промени в поведението им, които могат да бъдат техния начин да изразят чувства, които не могат да изкажат. Такива промени могат да бъдат:

 

Прилепчивост

Отказът да бъдат оставени и прилепването към Вас или някой друг може да бъде начинът, по който детето Ви изразява нуждата да се увери, че Вие няма също да умрете или да го напуснете.

 

Отдалечаване

Някои деца могат да поставят бариера към останалите членове на семейството, защото се страхуват да не бъдат наранени отново. Могат да поискат да прекарват повече време далеч от дома, с приятели или в училище.

 

Агресия

Това може да е начинът Вашето дете да изрази безпомощността си по отношение на загубата.

 

Регрес

Как децата отговарят на смъртта може да варира много от ден до ден. Действието като по-малко дете може да е признак на несигурност. Малките деца могат да започнат да се изпускат или да желаят да се върнат към вече забравените шише и биберон. Могат станат по-лесно предразположени към разболяване и дори да загубят тегло.

 

Липса на концентрация

Детето Ви може да изпитва трудност да се концентрира в училище и да изостава в задачите си.

 

Проблеми със съня

Детето Ви може да започне да заспива трудно и да се страхува от тъмното.

 

Това са естествени реакции и ще отминат. Въпреки това, ако имате притеснения може да се обърнете към специалист с когото да разговаряте.

превод: Маргарита Рафаилова, Фондация “Асоциация Анимус”

Материалът е превод от сайта на благотворителна организация за терминално болни Мария Кюри, https://www.mariecurie.org.uk/help/support/bereaved-family-friends/supporting-grieving-child/grief-affect-child ©2017 Marie Curie.