Скърбим по свой собствен начин

 

Скръбта е естествен отговор при загуба на някой, за когото ни е грижа. Няма правилен или грешен начин как да се скърби и всеки преживява скръбта по различен начин. Важното е да оставите детето или младежа да скърби и тъгува толкова много и толкова дълго, колкото има нужда.

Въпреки че скръбта е болезнена, с времето тези чувства започват да се променят, като се адаптираме към различен начин на живот. Скръбта не може да бъде поправена, намалена или отнета. Тя се превръща в част от нас и оформя останалия ни живот.

 

Как може да се чувства детето/младежът

Когато става въпрос за скръб и тъга специалистите често говорят за стадии или въпроси, през които се преминава. Някои хора ги намират за полезни, но не се притеснявайте, ако не съвпадат напълно.

Ето някои най-чести емоции, преживявани при скръб:

Отричане: „Това не може да се случва на мен.”

Гняв: „Защо това се случва на мен? Кой го причини?”

Договаряне: „Отсега нататък, обещавам да ходя на църква/да посещавам болния си близък всеки ден, ако отново всичко бъде наред.”

Депресия: „Какъв е смисълът на всичко това?”

Приемане: „Това наистина ми се случи.”

 

Понякога биват наричани петте етапа на скръбта. Някои хора преживяват всяка една от тях, докато други могат да не изпитат нито една, или да ги изпитат, но в различен от посочения ред.

Ако сте загрижени за състоянието на дете или младеж, който се справя трудно – можете да потърсите помощ и да се консултирате или го/я окуражете да потърси помощ от специалист или услуга като Национална телефонна линия за деца 116 111

 

Не всеки преживява скръб

За някои хора смъртта на близък или роднина е облекчение, особено ако починалият е боледувал дълго преди умре. Опитайте се да не предполагате как някой се чувства.

Първо, проверете как детето или младежът се справя със смъртта на роднината или приятеля. Това дава възможност детето или младежът да изрази дали скърби или се чувства добре.

Неговият/нейният отговор могат да Ви накарат да се почувствате неудобно, но е важно да оставите детето/ младежът да се справи по свой собствен начин.

Това, че знаете как се справя, може да отвори пространство за по-честен разговор.

 

превод: Маргарита Рафаилова, Фондация “Асоциация Анимус”

Материалът е превод от сайта на благотворителна организация за терминално болни Мария Кюри, https://www.mariecurie.org.uk/help/support/bereaved-family-friends/dealing-grief/grieving-your-way ©2017 Marie Curie.

 

 

 

 

Може да прочетете и статията за това Как децата разбират и реагират на загуба и смърт