ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА 2018

Всяка година в последната сряда на февруари отбелязваме международния Ден за борба с училищния тормоз. Тази инициатива започва през 2007 г., когато две момчета в Канада застават зад гърба на свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розово поло. Дейвид Шепърд и Травис Прайс купуват розови тениски и на следващия ден раздават на всички в училище, които дръзват да се включат. А те се оказали много.

Тогава научих, че двама души могат да измислят нещо и да постигнат чудеса“, казва Травис Прайс, който през 2007 е бил на 17 години. „Най-накрая някой да застане зад гърба на по-слабото хлапе.

Отбелязването на Деня на розовата фланелка ни напомня, че тормоз в училище съществува и ни подканя да помислим как да постъпваме в ситуации на тормоз, че има как и можем да се противопоставяме на тормоза ВСЕКИ ДЕН.

Национална кампания „Да бъдеш Баща“ и проекта „Ключ към училище без страх“ се обединиха с идеята да поканим децата да се обърнат към най-важните за тях мъже – бащи, дядовци, батковци, чичовци, вуйчовци и др., за да поговорят с тях по някои важни въпроси, свързани с агресията и тормоза. Ще се радваме да станете част от кампанията и да подкрепите децата в обсъждането и обмислянето на въпросите, свързани с агресията и общуването помежду им, с родителите им и с Вас.

Каним всички ученици, учители и родители да отбележат Деня на розовата фланелка по свой собствен начин и да го споделят на платформата на събитието във фейсбук.

 

КАК ДА СЕ ВКЛЮЧИТЕ?

 

 

АКО СТЕ УЧЕНИК, споделете с вашите съученици, приятели, брат или сестра идеята да носите розова тениска на самия ден 28 февруари.

АКО СТЕ РОДИТЕЛ, можете да сложите розова риза, тениска, вратовръзка или лентичка в знак на солидарност. Поканете и други родители и ваши приятели да направят същото, изпращайки децата си до училището в сряда, 28 февруари.

АКО СТЕ УЧИТЕЛ, можете да намерите време и място за ваша собствена инициатива, чрез която да изразите съпричастност и да се включите в кампанията. Предлагаме ви идея за групово занимание, която всеки учител може да проведе с класа си, за да отбележи и осмисли Деня.

Описание за провеждането, стъпка по стъпка, можете да намерите по-долу.

Стъпка 1:

Изтеглете картичката „Ден на розовата фланелка 2018 – да поговорим с мъжете!“ от тук:Pink_Shirt-2018В нея има седем въпроса, които предлагаме на децата да зададат на бащите си или други важни за тях мъже.

Стъпка 2: Отпечатвате картичката, така че да има по една за всяко дете. За ваше улеснение на една страница А4 са сложени по 2 картички.

Стъпка 3: Раздавате картичките на децата и им разказвате за идеята на Деня, с покана да поговорят с мъжете.

Стъпка 4: (по желание) Можете след това да проведете в подходящо време кратка дискусия с децата по два от въпросите по техен избор. Можете да уточните, че не е нужно да споделят това, което са обсъждали, а просто да кажат мнението си.

Стъпка 5: По желание качете снимки и споделете как протича Деня във вашето училище на фейсбук събитието Ден на розовата фланелка 2018, за да усетим заедно силата на съпричастността и взаимната подкрепа. Уточняваме, че не очакваме да се споделят личните неща, които децата са обсъждали с мъжете.

  • Споделяйте групови снимки и избягвайте да качвате индивидуални снимки*.
  • Грижете се снимките да не накърняват чувствата на други хора.
  • Не снимайте хора в ситуация, която е уронваща достойнството им и може да ги представи в лоша светлина.
  • Не снимайте хора, ако са емоционално разстроени – сърдити са, викат или плачат.

*Снимките, на които има деца, трябва да имат съгласието на родителите/настойниците на децата. Изключение правят снимки, представящи масово мероприятие – публика на футболен мач, състезание с множество участници, публика на концерт и т.н.

 

Предлагаме ви да допълните снимките, които качвате, със следната информация:

Къде – в кой град, конкретно място – кое училище, детска градина, площад, местност или др.

Кой – може да не изписвате подробно имената на хората от снимката, но отбележете от кое училище/ детска градина. Кой клас или група са децата. Кои са възрастните, ако има такива на снимката – класните ръководители, родители, други. Може да напишете приблизително броя на участниците в инициативата.

Какво – по какъв начин отбелязвате Деня на розовата фланелка, с каква конкретна дейност?

Как – разкажете за атмосферата, в която е протекло събитието, възникнали ли са идеи, има ли препоръки. Опишете с няколко думи отзивите за инициативата от участниците.

Кампанията е отворена от днес!

Платформата за кампанията е създадена от обединението на Национална кампания „Да бъдеш Баща“ и проекта „Ключ към училище без страх“, с финансовата подкрепа на Фондация Оук, в каузата за предотвратяване на училищния тормоз.
#ДенНаРозоватаФланелка
#УчилищеБезСтрах
#ДаБъдешБаща