Ден на розовата фланелка 2020 срещу тормозът в училище

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В сряда, 26 февруари 2020 г. е ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА срещу тормозът в училище и всички в Анимус ще носим розово. Това е нашият начин да сме съпричастни с отбелязването на международния Ден за борба с училищния тормоз. Приканваме и вас – учители, ученици и родители, да отбележите деня по свой собствен начин.

Всяка година в последната сряда на февруари отбелязваме международния Ден за борба с училищния тормоз. Тази инициатива започва през 2007 г., когато две момчета в Канада застават зад гърба на свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розово поло. Дейвид Шепърд и Травис Прайс купуват розови тениски и на следващия ден раздават на всички в училище, които дръзват да се включат. А те се оказали много.

Тогава научих, че двама души могат да измислят нещо и да постигнат чудеса“, казва Травис Прайс, който през 2007 е бил на 17 години. „Най-накрая някой да застане зад гърба на по-слабото хлапе.

Отбелязването на Деня на розовата фланелка ни напомня, че тормоз в училище съществува и ни подканя да помислим как да постъпваме в ситуации на тормоз, че има как и можем да се противопоставяме на тормоза ВСЕКИ ДЕН.

Кампанията за Деня на розовата фланелка се подкрепя от Асоциация Анимус чрез инициативата Ключ към училище без страх и Детски център за застъпничество и подкрепа Зона ЗаКрила.

Каним всички ученици, учители и родители да отбележат Деня на розовата фланелка по свой собствен начин и да го споделят на платформата на събитието във фейсбук –  Ден на розовата фланелка 2020, за да усетим заедно силата на съпричастността и взаимната подкрепа.

КАК ДА СЕ ВКЛЮЧИТЕ?

АКО СТЕ УЧЕНИК, споделете с вашите съученици, приятели, брат или сестра идеята да носите розова тениска на самия ден 26 февруари.

АКО СТЕ РОДИТЕЛ, можете да сложите розова риза, тениска, вратовръзка или лентичка в знак на солидарност. Поканете и други родители и ваши приятели да направят същото, изпращайки децата си до училището в сряда, 26 февруари.

АКО СТЕ УЧИТЕЛ, можете да намерите време и място за ваша собствена инициатива, чрез която да изразите съпричастност и да се включите в кампанията. Предлагаме ви идея за групово занимание, която всеки учител може да проведе с класа си, за да отбележи и осмисли Деня.

Описание за провеждането, стъпка по стъпка, можете да изтеглите като документ от линковете по-долу:

ДУМИ, КОИТО НАРАНЯВАТ – подходящ за деца от 7 до 14 години

МИТОВЕ И РЕАЛНОСТ ЗА ТОРМОЗА В УЧИЛИЩЕ – подходящ за деца от 10 до 18 години

Ще  очакваме снимки как протича Деня във вашето училище – може да ги качите в събитието Ден на розовата фланелка 2020 г. във Фейсбук.

  • Споделяйте групови снимки и избягвайте да качвате индивидуални снимки*.
  • Грижете се снимките да не накърняват чувствата на други хора.
  • Не снимайте хора в ситуация, която е уронваща достойнството им и може да ги представи в лоша светлина.
  • Не снимайте хора, ако са емоционално разстроени – сърдити са, викат или плачат.

*Снимките, на които има деца, трябва да имат съгласието на родителите/настойниците на децата. Изключение правят снимки, представящи масово мероприятие – публика на футболен мач, състезание с множество участници, публика на концерт и т.н.

Предлагаме ви да допълните снимките, които качвате, със следната информация:

Къде – в кой град, конкретно място – кое училище, детска градина, площад, местност или др.

Кой – може да не изписвате подробно имената на хората от снимката, но отбележете от кое училище/ детска градина. Кой клас или група са децата. Кои са възрастните, ако има такива на снимката – класните ръководители, родители, други. Може да напишете приблизително броя на участниците в инициативата.

Какво – по какъв начин отбелязвате Деня на розовата фланелка, с каква конкретна дейност?

Как – разкажете за атмосферата, в която е протекло събитието, възникнали ли са идеи, има ли препоръки. Опишете с няколко думи отзивите за инициативата от участниците.

Заедно … Можем да не допускаме тормоз в училище!